Wat is een Berber vloerkleed?

Een Berber tapijt is één van de meest bekende vloerkleden in nederland. Maar wat is een Berber vloerkleed precies? Hieronder kom je meer te weten over de origine van deze Berber vloerkleden, hoe ze populair werden bij ons en hoe ze doorheen de tijd geëvolueerd zijn van authentieke kunst naar de moderne versie van bij ons.

De origine van het Berber vloerkleed

Deze tapijten zijn erg authentiek en zien er daarbovenop prachtig uit. De Berber vloerkleden hebben een Marokkaanse origine en werden oorspronkelijk gemaakt in het Atlas gebergte. Deze tapijten werden daar gemaakt met schapenwol en geknoopt en geweven door de lokale bevolking.

Daarnaast schuilt een erg fascinerende geschiedenis achter deze tapijten. Het Berbers vloerkleed speelde toen namelijk een grote rol binnen de Marokkaanse volkskunst. De eerste exemplaren werden gemaakt in de zevende eeuw na Christus en het weven ervan was de verantwoordelijkheid van de Berbervrouwen. Het was hun verantwoordelijkheid om de kennis en de kunst van het weven te bewaren en deze kennis door te geven aan de volgende generaties. Zo gebruikten families verschillende, geheime patronen en hadden ze elk hun eigen weeftechniek. Ook de kleuren die ze gebruikten, varieerden soms tussen verschillende families. De technieken werden telkens doorgegeven aan de volgende generatie vrouwen, die op hun beurt verantwoordelijk waren voor het doorgeven van de kennis aan de volgende generatie. De tapijten werden binnen verschillende stammen en families gebruikt voor verschillende doeleinden, zo gebruikten ze de tapijten soms als dekens en paardendekens. Ook vandaag nog worden deze tapijten daar geweven door Marokkaanse Berbervrouwen.

In de loop der eeuwen zijn deze Marokkaanse tapijten geleidelijk aan geëvolueerd. De vraag naar deze tapijten kwam plots ook van andere plaatsen, buiten Marokko. Ze werden beschouwd als bijzondere geschenken en werden geëxporteerd naar Europa en het Nabije Oosten. Daar werden ze op belangrijke plaatsen gelegd en bekleedden ze zelfs de vloer in prestigieuze paleizen. Na verloop van tijd werden de tapijten uitzonderlijk populair.

Door de hernieuwde belangstelling werden de Berber tapijten weer op de voorgrond van de tapijtwereld gebracht, waardoor deze tapijten tegenwoordig één van de meest populaire vintage tapijten zijn op de markt. Zo werden de Berber vloerkleden één van de grootste culturele bijdragen van Marokko aan de wereld. De unieke en prachtige tapijten werden over de hele wereld beschouwd als kunstwerken. Hun intrigerende, raadselachtige en energieke composities verleiden ons vandaag de dag nog steeds evenzeer als toen.

Kenmerken van een Berber vloerkleed

De originele vloerkleden hadden erg uiteenlopende patronen en verschilden onderling dus behoorlijk. Tegenwoordig kun je nog steeds kiezen tussen verschillende patronen en exemplaren met aardse, warme kleuren. Deze tapijten zijn simpel en zacht en hebben tegelijkertijd hun eigen, unieke karakter en uiterlijk. Door deze aardse kleuren passen de Berber vloerkleden perfect in een interieur met gelijkaardige tinten en natuurlijke materialen. Uiteraard kun je dit vloerkleed ook combineren met andere interieurstijlen. Het aanbod van dit soort tapijten is namelijk erg divers en uiteenlopend.

Het woord Berber kun je letterlijk vertalen als ‘wit wollen tapijt’. Het vloerkleed heeft een geknoopte pool die doorgesneden is, waardoor de kenmerkende eigenschappen van dit soort tapijten gecreëerd wordt: het gezellige uiterlijk en het warme, zachte gevoel onder je voeten.

Het grootste aanbod aan Berber vloerkleden vind je bij Brokking Vloerkledenspecialist

Om deze tapijten te weven, werd oorspronkelijk gebruik gemaakt van plaatselijke schapenwol en plantaardige kleurstoffen. De Vloerkledenspecialist gebruikt tegenwoordig Nieuw-Zeelandse wol om de Berber tapijten te maken. Dit soort wol is erg duuzaam, waardoor de tapijten lang meegaan en milieuvriendelijk zijn. Daarbovenop is de wol ook erg vettig. Dit zorgt ervoor dat eventuele vuilresten en vlekken makkelijk te verwijderen zijn, waardoor het tapijt niet veel nodig heeft en eenvoudig te onderhouden is. Het Berber tapijt is daardoor niet enkel prachtig om naar te kijken, maar het is ook erg makkelijk in gebruik.

De Vloerkledenspecialist werkt reeds sinds 1971 samen met Berber tapijtknopers die zeer ervaren zijn. De Berber tapijten zijn daardoor dus erg betaalbaar!