Een wandkleed ophangen aan de muur

Iedereen kent de vloerkleden, maar bijna niemand kent nog het oude gebruik van het wandkleed ophangen. Denk maar terug in de geschiedenis, toen was dit meer het gebruik. Een voorbeeld is het kleed van de Slag om Hastings. Waar je nu meestal hoort, het is eens wat anders, hoorde je vroeger vooral waarom je het kleed ineens op de grond ging leggen.

Het hoort hier thuis

Een wandkleed zorgt voor meer leven in de kamer. Het zorgt voor meer diepte en vooral voor meer sfeer. In de slaapkamer kan je kiezen voor een mooi knuffelbaar kleed, dat maakt het schaapjes tellen zoveel makkelijker.

In de studeerkamer kies je dan weer voor een kleed met allure. Je hebt heel veel boeken aan de ene muur en aan de andere muur hang je dan en mooi en inspirerend wandkleed zoals een Perzisch tapijt. Let dan wel op, dat je niet de hele tijd kijkt naar de details van jouw kleed in plaats van jouw boeken.

Kinderkamers. Je kan nooit iets verkeerds doen op een kinderkamer. Denk maar aan een grote horde dinosaurussen of een kudde wilde dieren aan de muur. Had je kind vroeger een favoriet vloerkleed met zijn astronaut op, dan kan je dat zonder problemen hergebruiken als een nieuwe muurdecoratie. Recyclage is in.

Woonkamergeheimen

Als je kiest voor een wandkleed aan de wand in de woonkamer, dan kies je al voor de plaats die de meesten mensen ook al in gedachten hadden. Het is de meest populaire plaats en is ook een ruimte die zich hier perfect toe leent. Je krijgt ineens een boost in jouw reputatie. Het zorgt voor een moment van rust of een mooie herinnering aan die reis.

Een passend wandkleed, aangevuld met de passende wanddecoratie zorgt bijvoorbeeld voor een mooie Griekse kamer of een Afrikaanse kamer. Denk maar aan een aantal foto’s van die reis. Het moet niet altijd een fotocollage zijn.

Hoe moet je een wandkleed ophangen?

Wil je een wandkleed ophangen? De eerste stap is altijd om het wandkleed kreukvrij te maken. Een veel beproefde manier is de achterkant van het wandkleed te stomen met het strijkijzer en als je liever begint met de voorkant? Dan leg je best een dunne doek stof op het kleed voor je aan het strijken begint.

Het kleed zelf kan je aan de muur hangen met bijvoorbeeld Velcro-klittenband. Hang dan eerst een brede reep aan het kleed en de andere kant aan de muur. Daarna duw je het kleed op de muur. Wil je het wat steviger maken, dan kan je beide kanten op een houten lat kleven.

Een andere mooie manier is door te werken met een gordijnenroede. Aan de bovenkant van het kleed maak je een soort van tunnel door een stuk stof om te draaien en zo vast te zetten. Door deze tunnel steek je dan de roede en alles hang je dan zo aan de muur. Het kleed blijft dan hangen met het ophangsysteem. Blijft het dan niet mooi hangen, dan maak je nog een roede onderaan en stop je daar een stok in om het kleed mooi strak te laten hangen.

Zoals je weet, het gebruik van wandkleden bestaat al heel lang. Maar wat je niet wist is dat het ook heel goed was voor de akoestiek in de vaak enorme ruimtes. Ook hielden ze de kieren dicht. Een wandkleed ophangen zorgde dus voor een beetje warmte.