Welk tapijt bij huisstofmijtallergie? | Tips voor een allergievriendelijke vloer

Huisstofmijtallergie is een veelvoorkomende allergie. Huisstofmijt is een microscopisch klein beestje dat leeft in huisstof. De uitwerpselen van huisstofmijt kunnen allergische reacties veroorzaken, zoals niezen, hoesten, jeuk en een loopneus.

Als je een huisstofmijtallergie hebt, is het belangrijk om je huis zo allergievriendelijk mogelijk te maken. Een allergievriendelijk tapijt is een belangrijk onderdeel van een allergievriendelijke woning.

Welke soorten tapijt zijn geschikt voor mensen met een allergie?

Er zijn twee belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een tapijt voor mensen met een allergie:

  • De hoogte van de pool
  • Het materiaal

Poolhoogte

Een tapijt met een lage pool is beter geschikt voor mensen met een allergie dan een tapijt met een hoge pool. De reden hiervoor is dat een tapijt met een lage pool minder stof en allergenen vasthoudt.

Materiaal

Synthetische materialen, zoals nylon, polyester en polypropyleen, zijn beter geschikt voor mensen met een allergie dan natuurlijke materialen, zoals wol. De reden hiervoor is dat synthetische materialen minder vocht opnemen dan natuurlijke materialen. Huisstofmijt gedijt goed in een vochtige omgeving.

Tips voor het kiezen van een allergievriendelijk tapijt

Op basis van de bovenstaande factoren kun je de volgende tips volgen voor het kiezen van een allergievriendelijk tapijt:

  • Kies een tapijt met een lage pool.
  • Kies een tapijt van een synthetisch materiaal.
  • Kies een tapijt met een anti-allergische behandeling.

Anti-allergische behandeling

Sommige tapijten zijn voorzien van een anti-allergische behandeling. Deze behandeling kan helpen om de hoeveelheid stof en allergenen die het tapijt vasthoudt te verminderen.

Onderhoud

Ook het onderhoud van het tapijt is belangrijk voor mensen met een allergie. Stofzuig het tapijt regelmatig, minimaal één keer per week. Gebruik een stofzuiger met een HEPA-filter. HEPA-filters vangen 99,97% van de stofdeeltjes op, waaronder huisstofmijt.

Je kunt het tapijt ook regelmatig laten reinigen door een professioneel bedrijf.