Vloerkleed op vloerverwarming: is dit mogelijk?

Heb je in je woning vloerverwarming liggen? Heerlijk. Op de dagen dat het buiten koud is, zet je lekker de verwarming in de vloer aan. Je geniet hierdoor van warme voetjes en je gehele huis wordt hierdoor ook lekker warm.

Vloerverwarming brengt echter ook aandachtspunten met zich mee. Als je bijvoorbeeld een nieuwe vloer wilt laten leggen, moet je goed naar de verwarming in de vloer kijken. Is dat ook het geval als je een vloerkleed in je woning wilt leggen? Dat ligt er aan.

Gaan een vloerkleed en vloerverwarming samen?

Ja, een vloerkleed en vloerverwarming gaan goed samen. Je kunt dus met een gerust hart een vloerkleed neerleggen op een vloer met ingebouwde verwarming.

Het is hierbij wel wenselijk dat het vloerkleed niet al te dik is. En kies je toch voor een dikker vloerkleed? Kies dan voor een vloerkleed dat de warmte goed doorlaat.

Op het moment dat het vloerkleed dit niet doet, kan de warmte niet uit de vloer naar boven komen. Heb je echter rondom het vloerkleed nog voldoende ‘vrije ruimte’ op de vloer? Dan kan op die plekken alsnog de warmte door de vloerverwarming afgegeven worden.

Let goed op bij een vloerkleed met backing

Heb je voor een vloerkleed met backing gekozen? Dan moet je er rekening mee houden dat zo’n vloerkleed niet goed samengaat met vloerverwarming. Door de hitte van de verwarming laat de lijm van de backing los.

Let goed op bij een wollen vloerkleed

Leg je een wollen vloerkleed op een vloer met verwarming? Dan merk je dit al snel aan het pluizen van het wol. Door de hitte gaat het wol pluizen, maar ook dit kun je op een simpele manier oplossen: met een antislip ondertapijt. Over zo’n ondertapijt vertellen we je hieronder graag meer.

Bijkomende tip: spuit het vloerkleed af en toe met water in. Vul een plantenspuit met water en spuit deze plantenspuit leeg op het vloerkleed. Voorkom dat het vloerkleed super nat wordt, maar zorg er wel voor dat alle delen van het vloerkleed vochtig wordt. Daarmee voorkom je eveneens dat het wol gaat pluizen.

Opteer voor een antislip ondertapijt

Als je een vloerkleed met backing hebt, is de combinatie met vloerverwarming dus niet al te gelukkig. Maar, er is een vrij simpele oplossing: leg een antislip ondertapijt onder het vloerkleed.

Dit tapijt brengt tal van voordelen met zich mee, waaronder het beschermen van het vloerkleed. Als je een vloerkleed met backing hebt, zorgt het antislip ondertapijt ook voor bescherming van de gelijmde backing.

Een ondertapijt voor je vloerkleed brengt nog veel meer voordelen met zich mee. Zo loopt het vloerkleed nog aangenamer, ligt het vloerkleed stevig/veilig op de grond, ligt het vloerkleed recht en glad op de grond en verleng je de levensduur van het vloerkleed aanzienlijk.  

Conclusie: vloerkleden en vloerverwarming zijn een prima combinatie

De ervaring leert dat vloerkleden en vloerverwarming prima met elkaar samen zijn. Je hoeft alleen met bovenstaande punten even goed rekening te houden. Vervolgens is het op en top genieten. Je geniet van de voordelen van het vloerkleed én van de heerlijke warmte van de vloerverwarming. Dit komt het wooncomfort en –plezier alleen maar ten goede.