Vloerkleed maten: een overzicht van de maten

Heb je je pijlen op een nieuw vloerkleed gericht? Eén van de belangrijkste punten waar je goed naar moet kijken, is de maatstelling. Over de vloerkleed maten vind je hieronder alle informatie, inclusief veel handige tips.

Welke vloerkleed maten bestaan er?

Op dit moment bestaan er meerdere standaardmaten. Het gaat hierbij onder meer om een 140 x 200 centimeter kleed, om een 160 x 230 centimeter kleed en om een 170 x 240 centimeter kleed.

Dit zijn in de basis de standaardmaten als je het kleed voor je bank neer wilt leggen. Wil je het vloerkleed op een andere plek in je woning neerleggen? Dan kun je voor tal van andere maten kiezen.

Je hebt op dit moment in ieder geval uit heel veel vloerkleed maten de keuze. Daarnaast is het ook nog mogelijk om een vloerkleed op maat te laten maken. Je kunt dit door een specialist laten doen, maar je kunt het vloerkleed ook zelf op maat maken. In dat geval is het vooral van belang dat je een stevige hand hebt; je moet het vloerkleed immers wel recht afknippen.

Vorm van het vloerkleed

De maten van een vloerkleed gaan uiteraard hand in hand met de vorm. Je kunt op dit moment bijvoorbeeld voor ronde-, vierkante en langwerpige vloerkleden kiezen. Bij het uitkiezen van een nieuw vloerkleed moet je dan ook goed naar de vorm kijken.

Wat is de juiste maat vloerkleed?

Er bestaan op dit moment meerdere maten vloerkleed. Om tot de juiste maat van het vloerkleed te komen, is het advies om goed op onderstaande punten te letten:

  • Waar wil je het vloerkleed neerleggen? Je moet allereerst goed bedenken waar je precies het vloerkleed neer wilt leggen. Wil je dit kleed bijvoorbeeld in je woonkamer, slaapkamer of kantoor neerleggen? Het antwoord op deze vraag is bepalend voor de mogelijke afmetingen van het vloerkleed.
  • Wat moet de vorm van het vloerkleed zijn? Je moet goed kijken naar de aanwezig ruimte in de betreffende kamer, waarna je een keuze tussen de verschillende vormen kunt maken. Deze vormen gaan uiteraard hand in hand met de afmetingen van het vloerkleed.
  • Welk effect wil je creëren? Een vloerkleed is niet alleen een praktische toevoeging aan een ruimte, maar is ook van grote invloed op de uitstraling. Denk daarom op voorhand goed na over het effect dat je met het vloerkleed wilt creëren. Door het vloerkleed onder de bank te leggen, creëer je bijvoorbeeld een ander effect dan als je het vloerkleed alleen onder de salontafel neer zou leggen.

Uiteraard moet je ook goed naar de andere eigenschappen van een vloerkleed kijken. Denk hierbij aan het materiaal, aan de dikte van het kleed en aan de kleurstelling. Bedenk ook goed of je een vloerkleed met patroon wilt hebben of een volledig effen vloerkleed. De mogelijkheden zijn in ieder geval eindeloos.