Ondervloer welke kant boven?

De kant van een ondervloer die naar boven moet worden gelegd, hangt af van het type ondervloer. De meeste ondervloeren hebben een gladde kant en een ruwe kant. De gladde kant moet naar boven worden gelegd. Dit is omdat de gladde kant zorgt voor een betere hechting tussen de ondervloer en de vloer.

Sommige ondervloeren hebben een papieren onderlaag. Deze onderlaag moet naar beneden worden gelegd. Dit is omdat de papieren onderlaag zorgt voor een betere isolatie.

Gladde kant

De gladde kant van de ondervloer is de kant die naar boven moet worden gelegd. Deze kant heeft een glad oppervlak, waardoor de ondervloer beter hecht aan de vloer. Dit zorgt ervoor dat de vloer minder snel gaat kraken of knarsen.

Papieren onderlaag

Sommige ondervloeren hebben een papieren onderlaag. Deze onderlaag moet naar beneden worden gelegd. De papieren onderlaag zorgt voor een betere isolatie. Dit betekent dat de ondervloer beter geluiden kan tegenhouden. Dit is bijvoorbeeld handig in een slaapkamer, waar je niet wilt dat je buren je wakker kunnen maken.

Tips voor het leggen van een ondervloer

Hier zijn enkele tips voor het leggen van een ondervloer:

  • Leg de ondervloer op een vlakke ondergrond.
  • Leg de ondervloer in halfsteensverband. Dit betekent dat je de ondervloerdelen in een zigzagpatroon legt.
  • Laat een overlap van ongeveer 10 cm tussen de ondervloerdelen.
  • Bevestig de ondervloer met tape of schroeven.

Als je deze tips volgt, zul je een goede ondervloer leggen die je vloer zal beschermen en de geluidsisolatie zal verbeteren.