Perzische tapijten, vaak prijzig, maar tevens een genot voor het oog. Zo’n prachtig tapijt wil je dan ook keurig intact houden. Een groezelig en stinkend tapijt is namelijk niet erg bevorderlijk voor de ruimte waar deze in ligt. Met de tips en tricks in dit blog kun jij straks van A tot Z een Perzisch tapijt reinigen.
Hoe vaak moet je een Perzisch tapijt reinigen?
Ben jij een echte poetser in hart en nieren? Dan zal een Perzisch tapijt soms jouw handen doen kriebelen, deze kun je namelijk beter niet te vaak schoonmaken. Bij te intensief schoonmaakwerk kunnen de vezels in het tapijt gaan slijten en dat gaat ten koste van de uitstraling, zonde dus! Maar dit betekend niet dat het tapijt helemaal geen onderhoud vergt, doe je dit niet zal vuil zich ophopen en wordt het een extra lastig karwei om schoon te krijgen.
Met regelmaat stofzuigen scheelt al enorm. De regelmaat wordt hierin bepaald door het aantal bezoekers van de ruimte waar het tapijt zich bevindt. Lopen er voornamelijk mensen rond, zonder schoeisel, dan is één keer per week voldoende. Voor tapijten waar mensen met schoenen overheen banjeren of dieren is één keer dag eerder aan te raden.
Ook het gehele tapijt omdraaien, zodat je de andere kant ook kan stofzuigen is bevorderlijk voor het geheel. Zeker één keer per jaar is er ook een intensere reiniging nodig voor het Perzische tapijt.
Intensere reiniging, hoe dan?
Azijn en water! Zo simpel kan het zijn, geen speciale schoonmaakmiddeltjes of moeilijke handelingen. De grootste voordelen hiervan zijn dat het ideaal werkt om vlekken te verwijderen en muffe geuren worden ermee geëlimineerd. Zelf een Perzisch tapijt reinigen doe je via de volgende stappen.
1. Verwijder alle haren, kruimels en overige stof door gebruik te maken van jouw stofzuiger.
2. Combineer in een emmer 10 delen water tegenover 1 deel azijn.
3. Zorg ervoor dat de inhoud van de emmer goed geroerd is, zodat de verhoudingen kloppen.
4. Stop een spons in de emmer.
5. Zorg ervoor dat de spons goed is uitgewrongen.
6. Wrijf, niet te hard, met de spons over het tapijt.
7. Open ramen en/of deuren, zodat de ruimte goed kan ventileren en het kleed kan drogen.
Nadat het tapijt is opgedroogd zal je direct resultaat zien!
Wat moet je zeker niet doen?
1. Reinigen met een stoomreiniger
De werking van een stoomreiniger is uitstekend voor tal van items in en rond het huis, maar helaas niet voor een Perzisch tapijt. De stoom en de hoge temperatuur kunnen zéér schadelijk zijn voor het kleed.
2. Perzisch tapijt reinigen in de sneeuw
Naast echte Perzische tapijten zijn er ook veel replica’s op de markt. Laatst genoemde kunnen in de juiste omstandigheden worden schoongemaakt door ze ondersteboven in de sneeuw te leggen, maar dan moet het wel minimaal -20 graden zijn, of te wel, haast onmogelijk in Nederland.
Een Perzisch tapijt op z’n kop in de sneeuw neerleggen is echt niet de bedoeling! Het tapijt wordt veel te nat en hierdoor kunnen de kleuren in elkaar gaan overlopen.
Een vlek, wat nu?
Het komt wel eens voor dat jij of iemand anders morst of knoeit op het Perzische tapijt. Mocht dit gebeuren dan is het belangrijk dat er zo snel als mogelijk actie wordt ondernomen. De vlek kan namelijk in het textiel trekken.
Pak eerst keukenpapier en leg dit op de vochtige plek, hierdoor wordt de meeste vocht al opgenomen. Daarna kun je met koud water rustig deppen op de vlek. Een sopje, met daarin een klein beetje groene zeep, kan ook wonderen verrichten. Strooi na de behandeling baking soda over de dan nog vochtige plek en laat dit minimaal één uur intrekken. Vervolgens met een stofzuiger eroverheen en je bent klaar.
Er zijn uitzonderingen op bovenstaande, bij ernstige vlekken van onder andere rode wijn, dien je een professioneel bedrijf in te schakelen.