Koffievlek uit tapijt halen

Heb je per ongeluk een kopje koffie op je salontafel omgestoten? En zit je vloerkleed daardoor onder de koffie? Geen nood aan de man! Door onderstaand stappenplan op te volgen, haal je snel de koffievlek uit het tapijt.

Stap 1: dep de koffie met keukenpapier

Allereerst is het zaak om de koffie met keukenpapier te deppen. Wrijf niet op de koffievlek, maar dep alleen. Gebruik hier bij voorkeur alleen keukenpapier voor of gebruik eventueel een handdoek van badstof.

Op het moment dat je over de vlek gaat wrijven, verspreid je de vlek alleen maar. De vlek wordt hierdoor groter, waardoor de vlek nóg beter zichtbaar is op je tapijt.

Stap 2: maak de vlek schoon met water en schoonmaakazijn

Nadat je de ergste hoeveelheid koffie gedept hebt, is het zaak om een sopje van water en schoonmaakazijn te maken. Het advies is om vervolgens de vlek voorzichtig schoon te maken. Doe dit niet gehaast en voorkom dat het vloerkleed te nat wordt.

Ook moet je goed opletten dat niemand over het natte vloerkleed heenloopt. Een vloerkleed dat nat is, kan behoorlijk glad zijn.

Stap 3: maak het vloerkleed goed droog

Nadat je de vlek met water en schoonmaakazijn schoon gekregen hebt, is het zaak om het vloerkleed goed te drogen. Dit doe je door met een schone doek voorzichtig op de natte vlek te deppen. Ook hierbij is het weer zaak om te deppen en niet te wrijven.

Koffievlek uit tapijt halen: wat als het niet lukt?
Met bovenstaande drie stappen zou je snel een koffievlek uit tapijt moeten kunnen halen. Lukt het bij jou echter niet? Is de koffievlek hardnekkiger dan je had gehoopt en verwacht? Dan is er alsnog geen nood aan de man.

Op het moment dat je de vlek niet uit het tapijt krijgt, heb je twee mogelijkheden:

  • Je laat een gespecialiseerd reinigingsbedrijf langskomen. Deze bedrijven hebben bijvoorbeeld over krachtige tapijtreinigers de beschikking. Met zo’n handige machine is het mogelijk om alle soorten vlekken uit het vloerkleed te krijgen. Uiteraard moet je hiervoor betalen, maar je ziet daarna gelukkig nooit meer de koffievlek terug.
  • Maak gebruik van een lepel. Als de koffievlek als langer in het tapijt zit, is het advies om een klein lepeltje te pakken. Schraap met deze lepel vervolgens vanaf de buitenkant naar de binnenkant van de vlek. Je merkt nu direct op dat je harde stukjes koffie als het ware uit de vlek schraapt. Deze harde stukjes kun je vervolgens met de stofzuiger opzuigen. Daarna is het zaak om bovenstaande drie stappen – nogmaals – te doorlopen.

Koffievlek uit tapijt halen: gaat zo’n vlek er altijd uit?

Ja, hoe hardnekkig de vlek ook is, lukt het altijd om de koffievlek uit het tapijt te halen. Je hebt hier wel het nodige geduld voor nodig en mogelijk heb je de expertise van een specialist nodig.

Daarnaast is het advies om zo snel mogelijk in actie te komen. Heb je zojuist een kopje koffie op je vloerkleed omgestoten? Begin dan direct met stap 1 van bovenstaand stappenplan, zodat je de mogelijke gevolgen zoveel mogelijk kunt beperken.